top of page

BLOG

Ara
Gökhan Aktaş

Bir Pandemiden Çıkarılan Dersler

Güncelleme tarihi: 24 Ara 2022

“Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözünü biliyorsunuzdur. Bu söz şu pandemi günlerinde doğruluğunu bir kez daha kanıtlıyor. Zaten zor olan tedarik zinciri yönetimi bir kabusa dönüşmüş durumda. Kapalı fabrikalar, sokağa çıkma kısıtlamaları, seyahat yasakları, lojistikte aksamalar… Bu, gerçekten uğraşması kolay bir şey değil, ancak bakış açımızı değiştirmeye başlayarak yeni dünyaya adapte olmalıyız.

Esasında koronavirüsden önce de sıkıntılar vardı. Dünya çapında görülen ticaret savaşları sebebiyle bazı firmalar bütün yumurtalarını aynı sepete koymak istemediler. Açık fikirli davranıp, tedarik kararları genellikle maliyet odaklı olsa da, tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye başladılar.

Bu çeşitlendirme sayesinde tedarik zincirindeki esnekliklerini artırıp, sürekliliği koruyabildiler. Üretimi durdurmak ya da ertelemek zorunda kalmamaları büyük maliyet tasarrufu sağladı. Kovid-19’un ilk olarak Ocak ayında Çin'de, daha sonra da dünyanın geri kalanında görülmesiyle oluşan süreci daha rahat yönetebildiler. Bunu ilk elden biliyorum çünkü Türkiye'de dekoratif teneke kutu üreten bir firma olarak bu değişimde onlara yardımcı olduk. Bir süre sonra normalleşmeye de aynı rahatlıkta başlayacaklarini görebiliyorum.

Virüsle mücadele birkaç aydır devam ediyor. Ülkeler normale dönmek için kısıtlamaları yavaş yavaş gevşetmeye başlıyor. Herşey o kadar hızlı gelişti ki, bunun ekonomik etkilerini hemen göremeyeceğiz. Şimdilik kısa dönem çözümler uygulayan şirketler yakında uzun vadeli stratejiler geliştirmek zorundalar.



Kendilerine “her şeyi olduğu gibi mi bırakmalı yoksa değişmeli miyim?” diye sormaları gerekiyor. Bunun cevabı çok net. Değişim kaçınılmazdır ve bugün bu değişiklik, tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi ve tek ülke riskinin bertaraf edilmesinden gelecek. Bugün problem viral bir pandemi olabilir ancak yarın, ani regülasyon değişiklikleri, çevresel felaketler, hammadde kıtlığı veya bugün bizim öngöremediğimiz bambaşka bir problem olacaktır. Düşünülmesi gereken, bunların olup olmayacağı değil, ne zaman olacağıdır.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page