top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Dekoratif teneke kutu imalatı nasıl yapılır?

Değişik kutular üreten bir dekoratif teneke kutu üreticisi olarak neredeyse her gün metal ambalajla ilgili çeşit çeşit sorular alırız. Eğer sorulan ürünü üretmiyorsak, üreten firmalara yönlendiririz. Onun dışındaki talepler içinse bir çözüm üretmeye çalışırız. Müşterimizin yetkinlik ve kısıtlarımızı anlaması için çoğu zaman üretimi nasıl yaptığımızla ilgili bilgiler vermemiz gerekir. Siz de sayfamıza geldiğinize göre teneke kutularla ilgileniyor olmalısınız. O zaman size de faydası olacağına inandığım teneke kutunun üretim hikayesine başlayalım.


Baskı ustaları teneke ofset matbaasını ayarlıyorlar.

Müşterimizden sipariş geldikten sonra ilk başta ham maddemiz olan teneke levha alımını yaparız. Dekoratif teneke kutuların üretimi zor, görselliği de çok önemli olduğu için her seferinde belirlediğimiz standartlarda birinci kalite teneke kullanır, ham madde tedarikçilerimizi değiştirmemeye özen gösteririz. Alınan teneke ilk olarak rulo halinde olup, fireyi asgari seviyeye indirecek ölçülerde kesildikten sonra, bir sonraki işlem olan baskıya geçeriz.

Teneke kutular genelde kapak, gövde ve dip olarak üç parçaya ayrılır. Bir levhanın üzerine bu parçaların tasarımları çeşitli adetlerde yerleştirilir. Önce levhaların bir tarafına lak hattında gıdaya uygun laklama, sonra diğer tarafına beyaz zemin uygulaması yapılır. Beyaz olan tarafa ofset baskı makinemizde renkler basılır ve görseller ortaya çıkmış olur. Burada iyi kalite elde etmek için belirli sayıda levha basmamız gerekir ki bu da minimum üretim adedi olmasına sebep olur. Renklerin basılmasından sonraysa tekrar lak hattında parlak veya mat lak uygulaması yapılır. Bununla beraber baskı işlemi bitmiş olur.

Basılmış levhalar artık kutu üretimine alınabilir. Burada makaslar kullanılarak levhalar tekli gövdelere ve kapak ve diplerin üzerinde olduğu şeritlere ayrılır. Bu şeritler preslerde şekillendirilerek kapak ve dipler oluşturulur. Eğer kutuda kabartma veya menteşe isteniyorsa, bu işlemler de bu sırada yapılır.


Jack Daniel's teneke kutusu üzerindeki kabartma.

Gövdeler ise tekli plakalar halinde kutu üretim hattına yerleştirilir. Bu hat değişik işlemler yapan birçok farklı makineden oluşur. İlk başta bu levhalar kenarları kenetlenerek gövde haline getirilir. Daha sonra üst taraftaki keskin kenar el kesmemesi için içeri kıvrılır ve dipler de makinelerde kutu üzerine kapatılırak gövde üretim işlemi tamamlanır. Preslerde üretilmiş kapaklar da gövdelerin üzerine konulup, sevkiyat noktası ve kullanım alanına göre paletlere, kartonlara veya ikisine birden yerleştirilir.

Bir teneke kutu imalatı genel hatlarıyla bu şekilde yapılır. Değişik ebatlarda, adetlerde ve şekillerde kutular ürettiğimiz için hat kurulumu, makineleri ve kalıpları sürekli değişiklik gösterir. Üretilecek kutuya göre el aparatlarından tam otomatiğe kadar birçok makineyi hatlarımızda görebilirsiniz. Bu kadar çok değişiklik içinde değişmeyen tek birşey var. O da her zaman daha iyi, daha hızlı ve daha kaliteli üretim yapabilmek için değişiklikler yapmamız.

Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page