top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Dekoratif Teneke Kutu Kalıpları: Uzmanlık ve Malzemenin Önemi

Öncelikle yeni yılınızı kutlar, hepinize sağlıklı, mutlu ve başarılı bir sene dilerim. Bu senenin ilk yazısında sizlere teneke kutu üretimiyle ilgili bazı detaylar vermek istiyorum.

Bildiğiniz üzere teneke kutular değişik boyut ve şekillerde oluyor. Bizim uzmanlık alanımız olan dekoratif teneke kutularda ise müşterilerimiz genelde kendi ürünlerine özel olarak üretilen kutular istiyorlar. Farklı ölçülerde kalıp yapmaya alışık olsak da, bu düşünüldüğü kadar kolay olmuyor. Yeni kalıplar ve hatta bazen yeni makineler yapmamız gerekiyor.


Teneke kutu kalıbı işlemesi

Etrafınızda gördüğünüz herhangi bir teneke kutuya bakın. Eğer yoksa sayfamızdaki kutulara da bakabilirsiniz. Bu kutular üzerinde gördüğünüz her kıvrım, ek ve kabartma kalıplar sayesinde yapılıyor. O yüzden kalıp yapmamız gerekiyor dediğimiz zaman, kutunun farklı bölümlerini üretmek için gereken ve birçok kalıptan oluşan bir kalıp setinden bahsederiz.

Özel üretim olarak kabul edilen bir kutunun imalatı için gereken kalıp sayısı, kutunun şekline, boyutuna ve zorluğunu bağlı olarak değişir. Ortalama olarak kutunun dibi için bir kalıp, kapağı için bir ila üç kalıp, gövdesi içinse iki ila dört kalıp gerekir. Bu kadar kalıbı bir arada üretmek hem maliyetlidir hem de vakit ve efor gerektirmektedir. Bazen iki işlemi tek seferde yapacağımız kalıplar yaparız. Bunlar işlem sayısını azaltır ancak yapılan kalıbı çok daha karmaşık hale getirir. Bunların yanında otomatik hatlar üretimi hızlandırırken daha hassas kalıplar kullanırlar. Bir de opsiyonel olarak istenen menteşe ve kabartma özellikleri vardır ki bunlar da kalıplarla yapılır.

Kalıpların dışında, her kutu da standart kutu üretim makineleriyle üretilemez. Yağ, boya ve konserve gibi birçok sektörde belli başlı kutu ölçüleri vardır ancak bizim sektörümüzde böyle bir şey yoktur. Bazı kutular çok uzun, çok geniş hatta çok büyük olabilir ve bazen de makinelerin çalışmasını engelleyen özellikleri bulunabilir. Bu gibi durumlarda ise makinelerde revizyona gitmemiz veya yeni makineler yapmamız gerekebilir. Özel üretim kutular, özel kalıplar ve özel makineler gerektirir demek herhalde yanlış olmaz.


Teneke kutu kalıbı imalatında kullanılan torna

Kutu kalitesini etkileyen en önemli unsur, kalıpların kalitesi; kalıpların kalitesini belirleyen en önemli iki etken de kalıpta kullanılan malzemeler ve ustalıktır. Kalıp üretimindeki teknik bilgi ve birikim ile birinci sınıf malzeme kullanımı, uzun süreler çalışacak hassas ve problemsiz kalıpların üretilmesini sağlar.

Özetle, kalıpsız üretim yapma şansımız yok. Her sene yeni kalıplar yapıyor, ürün çeşitliliğimizi arttırıyoruz. Bu yeni ürünlerin bazılarıyla ödüller bile kazandık. Sizin de bir projeniz varsa, lütfen bizimle iletişime geçin. Belki birlikte, bir sonraki ödül kazanacak kutuyu üretebiliriz.

Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page