top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Dekoratif teneke kutu tam olarak nedir?

Her gün ürünlerimizle ilgili bilgi almak isteyen birçok telefon ve e-posta alıyoruz. Peki biz tam olarak ne üretiyoruz? Kişilerin iş deneyimlerine, sektörlerine, bulundukları ülkelere ve hatta yaşlarına bağlı olarak, teneke kutu için kullandıkları isimler farklılık gösterir.



Ambalaj çok büyük bir endüstridir. Bu büyük endüstrinin içinde hem çelik hem alüminyum ürünleri içeren metal ambalaj da oldukça büyük bir yere sahiptir. Bizim ürettiğimiz dekoratif veya fantezi teneke kutu olarak adlandırılan ürünler ise metal ambalaj içinde küçük olmakla birlikte üretimi oldukça deneyim isteyen ürün çeşididir.

Peki teneke kelimesi nereden geliyor? Kullandığımız hammaddenin adı olan teneke, paslanmayı önlemek için kalay kaplanmış ince bir çelik levhadır. İlk olarak bugünkü Çek Cumhuriyeti olan Bohemya'da 13. yüzyılda icat edilmiştir(1). 1810'da Peter Durand adlı bir tüccar da teneke kutu içerisinde gıda saklama yönetimine İngiltere'de patent alıp konserve kutusunun başlangıcını yapmıştır(2).

Teneke kutular çok uzun bir süredir aramızda olduğundan kısaca teneke bile dendiği olur. Ancak bazı sektörler ve ürün grupları teneke kutuyu çok yoğun kullanır ve bu sektörlerdeki teneke kutular adeta ürünlerle özdeşleşmiştir.



Bunlardan biri çay endüstrisidir. Teneke kutu, içindeki ürüne koku veya tat eklememesi sebebiyle kaliteli çay için mükemmel bir ambalajdır. Geçmişten bugüne o kadar çok kullanılmıştır ki, çay kutusu denildiği zaman akla hemen ortasında yuvarlak kapak olan teneke kutular gelir.

Ayrıca dekoratif metal ambalaj renkli tasarımları ve kabartmalı yüzeyleri ile bir hikaye anlatabilir ve tüketicinin duygusal bir bağ kurmasını sağlar. Bu özelliği, teneke kutuyu yöresel ürünlerde oldukça popüler hale getirir. İncir kutusu, lokum kutusu veya baklava kutusu denildiğinde, özellikle son dönemde kullanımı daha da artan metal kutular anlaşılmaktadır.

Metal, doğası gereği tüketiciye lüks ve değerli hissini verir. Bunu kaliteli bir üretimle birleştirdiğinizde, üst sınıf ürünler için ideal bir ambalaj elde edersiniz. Birçok işletme en kaliteli ürünleri için teneke kutu kullanıp, bu kutuları metal kutu veya promosyon kutusu olarak adlandırmaktadır.



Dünya sürekli değişiyor. Büyük ihtimalle bazı ürünler yok olurken, hayatımıza yeni ürünler girecek. Kesin olan birşey varsa, ambalajın ve de bizim şirin kutularımızın bir yere kaybolmayacağı. Belki de SpaceX sayesinde uzay yolculuğunun da başlamak üzere olduğu yakın gelecekte ay taşları veya uzay aracı yedek parçaları için kutu üreteceğiz. Ne dersiniz?


1 - Öner, E. Tenekenin Keşfi. Teneke Müzesi. http://teneketarihi.com/tenekenin-kesfi

adresinden alındı.

2 –Brittanica Group. Peter Durand. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Peter-Durand adresinden alındı.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page