top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Geri Dönüşüm Eskide Kaldı, Artık Sonsuz Geri Dönüşüm Zamanı!

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2021

80'li yaşlarını gören anneannem geri dönüşüm konusunda adeta bir uzmandı. Esasında yaptığı geri dönüşüm değil, sadece farklı kullanım alanları bulma çabasıydı ki biz buna bugün ileri dönüşüm diyoruz. Sadece anneannem değil, o dönemin insanları genellikle böyledi. Eminim sizin de benzer tanıdıklarınız vardır. Artık bu gibi insanlar azalmasına rağmen bizler de değişiyoruz.



Şimdi biraz eskiye gidelim. Eskiden herşey daha değerliydi. Birçoğu zaten el yapımıydı. İnsanlar bir şeyleri atmak yerine, tamir ettirirler veya başka bir amaç için kullanırlardı. Hammadde azdı ve üretim yavaştı. Üstelik, malzeme ve ürün kıtlığını artıran savaşlar ve ekonomik krizler vardı.

Bugünkü şekliyle geri dönüşüm, ilk örnekleri 1031 yılına dayansa da, 60'lı yıllarda başlayan ve 1970 yılında ilk Dünya Günü kutlamalarının başlamasına neden olan çevre hareketi sayesinde kitlelere ulaştı. O zamandan beri hem önemi hem de popülaritesi istikrarlı bir şekilde arttı. "Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür" ü temsil eden ünlü geri dönüşüm logosu da o dönemde kullanılmaya başlandı.

O zamandan bu zamana çok yol kat ettik. Geri dönüşüm oranı dünyanın her yerinde artıyor. Almanya bu konuda önde gidiyor ve atıklarının % 56'sından fazlasını geri dönüştürüyor. AB'nin ayrıca 2030'a kadar %70'lık bir geri dönüşüm hedefi var. Tek kullanımlık plastikler tüm dünyada yasaklanıyor. Biyolojik olarak parçalanabilen yeni malzemeler üzerinde çalışılıyor. Tüketici davranışları da ambalajlama konusunda değişiyor. GlobalWebIndex'in 2019 Sustainable Packaging Unwrapped raporuna göre, tüketicilerin %64'ü geri dönüştürülebilir malzemeler içeren ambalajları tercih ediyor.

Peki size sadece geri dönüştürülebilir malzemeler içermeyen, aynı zamanda kalite veya ağırlık kaybı olmaksızın tekrar tekrar geri dönüştürülebilen bir malzeme var desem, ne dersiniz? Kulağa Uzay Yolu’ndan çıkmış bir şey gibi geliyor ama öyle değil. Kısaca metal sonsuz kez geri dönüştürülebilir. En eski ambalaj malzemelerden birisi ama ben onu geleceğin ambalajı olarak görüyorum.



Metal, kaynakların kapalı bir döngüde sürekli kullanımının mümkün olduğu döngüsel bir ekonomi için mükemmel bir ambalaj malzemesi. Gıda, içecek, kimyasallar, endüstriyel ürünler ve kozmetik gibi birçok farklı ürüne uygun. İçerisindeki ürüne ekleyeceği tadı veya kokusu yok. Sıcaklığa duyarlı değil ve darbeye dayanıklı. Hatta sizin de kullanabileceğiniz kendine ait bir logosu bile var.

Bu nedenle metal ambalaj her zamankinden daha popüler bir durumda. Çevreyle ilgili endişeler , verdiğimiz kararlarda daha büyük bir rol oynadığından, teneke kutu daha çok üründe kullanılacak. Biz de dekoratif ve özel kutular üreten bir üretici olarak kendimizi bu talebi karşılamaya hazırlanıyoruz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page