top of page

BLOG

Ara
Gökhan Aktaş

Kabartmalı teneke kutularla daha çok dikkat çekin

Son yıllarda teneke kutu kullanımı artmış durumda. Dikkat ettiyseniz bu kutuların bir çoğu da kabartmalı. Doğal olarak “Kabartma yapabiliyor musunuz?” sorusu da bize gelen soruların en popüler olanları arasında. Kısaca cevaplamak gerekirse, evet, yapabiliyoruz. Tabi kabartma yapmak ve tasarlamak bu kadar basit bir konu değil.


Jack Daniel's teneke kutu kabartması

Peki o zaman kabartma veya bazen gofre olarak da adlandırılan bu uygulama nedir? Teknik olarak bakarsak teneke levhanın kontrollü bir şekilde çarpıtılmasıdır. Bu çarpıtmayı kontröllü bir şekilde yapabilmek için hassas kalıplar kullanılır. Sizden gelen tasarım iki ayrı parça çeliğe işlenip, dişi ve erkek olarak adlandırdığımız içiçe geçen kalıplar oluşturulur. Teneke levha prese bağlanmış bu kalıpların arasına yerleştirilir. Pres çalıştığında ise tonlarda güç levhayı sıkıştırarak tasarımı kabartır ve kabartılan yüzey hayata gelmiş olur.

Genelde kabartma olarak adlandırılan bu uygulamanın iki değişik formatı vardır. En çok kullanılan ve tam anlamıyla kabartma olan, tasarımın teneke kutunun yüzeyinden yukarıya doğru yükseltilmesidir. Bunun tam tersi ise çökertmedir. Çökertilen tasarım kutunun üzerinden içine doğru iner. İki formatta da aynı kalıbı kullanmamıza rağmen, yanlış anlaşılmaları önlemek için doğru formatı ifade etmek önemlidir. Tasarımın bazı detaylarına dikkat çekmek için kabartma uygulanırken, bir etiket yapıştırmak için çökertme uygulaması istenebilir.

Bu iki formattan ayrı olarak iki tip kabartma vardır. İlki standart kabartma olarak adlandırdığımız, öğelerin tasarımın her tarafında aynı yükseklikte kabartılmasıdır. Bu kabartmaya bir veya iki seviye daha eklenebilir ancak onlarda kendi içinde aynı yüksekliktedir. İkinci ve daha iyi olan kabartma tipi ise 3 boyutlu kabartmadır. Bu tipte kabartma yükseklikleri değişkendir. Bu da levhanın daha çok gerilip uzatılarak tasarımların daha canlı görünmesi demektir. Örnek vermek gerekirse, Arnavut kaldırımlı bir taş sokak standart kabartma ile tek parça olarak kabartılırken, 3 boyutlu kabartma ile her bir taş ayrı ayrı kabartılabilir.

Bunların dışında bir önemli konu da neyin kabartılacağıdır. Ufak bir logodan tutun da tasarımdaki her öğeye kadar istediğiniz herşey kabartılabilir. Ancak bu biri diğerinden daha iyi demek değildir. Herşeyi kabarttığınız zaman esas dikkat çekilmeye çalışılan bölümler o kalabalık içinde kaybolabilir. Bu konu tasarımın önemli bir parçası olduğu için iyice düşünülüp karar verilmesi gerekir.


Tasarımcı bilgisayarda tasarım yapıyor.

Siz tasarımla ilgili çalışmalarınızı bitirdikten sonra sıra bizim o tasarımı en iyi şekilde kabartmamıza gelir. Kabartma teknik olarak zor bir uygulamadır. Teneke her partisi arasında ufak tefek özellik farklılıkları olan doğal bir malzemedir. Bu malzemeyi her seferinde farklı bir tasarımla beraber çalışmak, bunu da görsel tasarıma denk getirerek yapmak kolay bir iş değildir. Kolay olmasa da alınan güzel sonuçlar bu çabaya değer.

Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page