top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Kaç çeşit metal ambalaj vardır?

Eğer bizi Instagram’da takip ediyorsanız, geçen ay çok seyahat ettiğimi görmüşsünüzdür. Bu seyahatlerden iki tanesinde metal ambalaj üretimiyle ilgili konferanslara katıldım. İlki Prag, Çek Cumhuriyeti’ndeki The Canmake Summit; diğeri ise Bangkok, Tayland'daki Asia CanTech Conference’dı. Metal ambalajın değişik çeşitleriyle ilgili birçok konu ele alındı. Esasında öğrendiğim yenilikleri sizlerle paylaşmayı planlıyordum ki metal ambalaj denildiğinde herkesin her çeşidi bilmiyor olabileceği aklıma geldi. Madem öyle, bugün de bu konuyu ele alacağım.

Gitmiş olduğum iki konferansın da kendi düzenlediği metal ambalaj yarışması vardı. Bu yarışmalara başvurular belli ana kategoriler altında alınıyor. Ben teknik detaylara girip kaybolmaktansa, bunlar üzerinden ilerleyeceğim. O zaman alfabetik sırayla başlayalım.



Teneke kutular


Aerosol Kutular

Bu metal kutular içindeki ürünü basınçlı bir şekilde tutup, istenildiğinde küçük bir valf aracılığıyla sis veya köpük halinde saçar. Bu kutunun örneklerini saç spreyi, sprey boya veya deodorant kutularında görebilirsiniz. Bu kutular doğru miktarda ürünü doğru bir noktaya uygulamak için çok idealdir.


Dekoratif Teneke Kutular

Bu kutulara bazen fantezi kutular da deniliyor. Genelde ürüne özel olarak üretilen bu kutular, rafda farklılaşma, markalaşma, ambalaj deneyimi yaratma ve bazen de standart teneke kutu üretme makineleriyle yapılamayacak özellikler eklemek için kullanılıyor. Nane kutuları, promosyon kutuları ve çikolata kutuları bu kategoride yer alıyor. Markanızı üst seviyeye taşımak istediğinizde dekoratif kutular olmazsa olmaz.


Genel Teneke Kutular

Ben kendim tercüme ettim ancak İngilizce’si olan General Line tabiri kullanılıyor genelde. Buradaki kategorilere girmeyen neredeyse her kutu bu kategoride yer alıyor. Genelde kimyasallar, boya ve yağ gibi ürünlerde kullanılıyor. Her ürüne özel bir faydası bulunduğundan hepsini buraya yazamıyorum.



Teneke boya kutuları


İçecek Kutuları ve Şişeleri

Bu kutular ve şişeler genelde tek içimlik içecekleri saklamak için kullanılır. Gazlı içecekler, alkollü içecekler, meyve suları ve enerji içecekleri gibi ürünleri düşünebilirsiniz. Metal darbeye dayanıklı olduğu için bu kutuların kırılma gibi bir problemleri yoktur.


Kapaklar

Bu kategoride birçok ürün vardır. Kavanoz kapakları, şişelerin üzerindeki taç kapaklar, konservelerde kullanılan kolay açılır kapaklar ve kahve kutularında bulunan sökülebilir kapaklar gibi örnekleri vardır. Sadece kapak olarak kalmayıp, aynı zamanda kutulara çeşitli kullanım kolaylıkları kazandırmakta çok başarılıdırlar.


Konserve Kutuları

Hava geçirmeyen bu kutular dolumdan sonra ısıl işleme tabi tutularak konserve haline gelir. Sal, sebze ve ton balığı gibi ürünlerde sıklıkla kullanılır. Ürünleri soğutmaya ihtiyaç duymadan çok uzun süre saklayabilme imkanı sağlar.




Dekoratif teneke kutular



Bu kategoriler metal ambalajın temel çeşitlerini oluşturuyor. Hepsi sonsuz kez geri dönüştürülebilir ve döngüsel ekonomiyi destekliyor. Bildiğiniz gibi bizim uzmanlık alanımız dekoratif teneke kutu imalatı. Bu katıldığımız konferanslardan birinde ise bir kutumuzla ödül aldık. Hangisi olduğunu öğrenmek için Instagram profilimiz @teksantinhouse ‘u ziyaret etmeniz gerekecek.

Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page