top of page

BLOG

Ara
Gökhan Aktaş

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) teneke kutular için ne anlama geliyor?

Güncelleme tarihi: 11 Eki 2024

1968’den beri dekoratif teneke kutu üreten küçük bir aile şirketi olarak, Türkiye içinde ve dışında birçok firmaya sunduğumuz kaliteli ürünlerimiz bizim için hep bir gurur kaynağı olmuştur. Ürünlerimizin %50’sinden fazlasını ihraç ettiğimiz için sürekli değişen kural ve regülasyonlar çok da yabancı olduğumuz bir konu değil. İşte en son yeniliklerden birisi de Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması veya kısaca SKDM olarak adlandırdığı mevzuat. 2005 senesinde konuşulmaya başlanan ve uzun bir zaman üzerinde düşünülen bu regülasyon 2023 yılının Ekim ayında hayata geçirildi. Bugünkü blog yazımda sizlere SKDM’nin ne olduğunu, sektörümüzü nasıl etkileyeceğini ve bizim konuyla ilgili ne yaptığımızı anlatmaya çalışacağım.


AB bayrağı

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) nedir?

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması veya SKDM, AB’nin başka ülkelerden yapılan ithalatlara, karbon kaçağını önlemek amacıyla getirdiği bir tür vergi. Karbon kaçağı ise AB içerisindeki şirketlerin karbon emisyonu yoğun ürünleri, AB dışında, çevre regülasyonlarının daha zayıf olduğu ülkelerde ürettirmesine deniliyor. SKDM AB’nin 2050’de karbon nötr olma hedefinin de bir parçası.


Ekim 2023’de karbon emisyonu yüksek olan çelik ve aluminyum gibi ürünleri AB’ye ithal eden şirketlerin, bu ürünlerin karbon emisyon değerlerini AB’ye raporlama zorunluluğu başladı. Bildiğiniz üzere teneke kutular teneke levhalardan üretiliyor ve teneke de kalay kaplanmış ince bir çelik levha. SKDM, 2026 yılında tam uygulamaya geçtiğinde ise finansal zorunluluklar da devreye girecek. Yani AB içerisindeki ithalatçılar, kendi ülkelerinde karbon vergisi ödenmemiş ürünler için bu vergiyi ödemeye başlayacaklar.


SKDM sektörümüzü nasıl etkileyecek?

Çelikten üretilmiş metal ambalaj ihracatçısı olarak, bizim sektörümüz de SKDM’den etkileniyor. AB dışındaki ülkelere olan ihracatımız bu regülasyondan etkilenmezken, AB içerisindeki müşterilerimiz yeni karbon vergisine tabiler.


Euro banknotlar

SKDM'nin tam olarak yaptığı teneke kutularımızın üretimiyle ilişkili karbon emisyonuna bir fiyat belirlemek. AB içerisinde üretilmiş kutular kendi içerisinde, karbon vergisine benzeyen Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) tabiler. SKDM bir bakıma AB’li üreticiler ile diğer üreticiler arasındaki karbon sebepli maliyet farkını ortadan kaldıracak.


Ancak SKDM üreticileri daha çevreci bir üretime teşvik ederken, bunu başarabilenler ise karbon ayak izlerini azalttıkları için maliyetlerini düşürmüş olacaklar.


Biz ne yapıyoruz?

Teksan Teneke Kutu olarak SKDM’nin getirdiği fırsat ve zorlukların farkındayız. Hem zorunluluklarımızı aşmak için çalışmalara, hem faydalarını fırsata çevirmek için iyileştirmelere başladık.


Rapor hazırlayan çalışanlar

Raporlama: Emisyon hesaplarımızı yapmaya ve AB’ndeki müşterilerimize raporlamaya başladık. Bunu zaten yapmak durumundayız ancak bir şeyi ölçmeden, onu iyileştiremeyeceğimizin de farkındayız.

 

Sürdürülebilir Üretim Uygulamaları: Enerji tüketimimizi analiz edip, mümkün olduğunca enerji tasarrufu yapmaya çalışıyor, süreçlerimizi daha verimli hale getirmek için yatırımlar yapıyoruz. Aynı zamanda malzeme kullanımını da mümkün olduğunca kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bu uygulamaların sadece karbon ayak izimizi azaltmakla kalmayıp, maliyetimizi de düşüreceğine inanıyoruz.


Tedarikçilerimizle İşbirliği: Ham madde tedarikçilerimizle beraber çalışıp, çevre standartlarıyla ilgili görüşmeler yapıyoruz. Onların yapacağı çalışmalar bizim de karbon ayak izimizi pozitif bir şekilde etkileyeceği için sürdürülebilirliği ön planda tuttuklarını görmek ve karbon emisyonunu düşürmek için çalışmalar yaptıklarını duymaktan son derece memnunuz.


Metal sonsuz geri dönüşüm logosu

Daha Ne Yapabileceğimizi Araştırmak: Tam da bu yazıyı yazdığım sırada süreçlerimizi inceleyip, karbon emisyonumuzu düşürmeye yardımcı olarak iyileştirmeleri önerecek danışman firmalarla görüşüyoruz. Her zamanki gibi, bir elin nesi var, iki elin sesi var.


Sırada Ne Var

SKDM zaten bir süredir vardı ancak raporlama zorunluluğu kısa bir süre önce başladı. Her yenilikte olduğu gibi başlarda nasıl olacağını bilemiyorduk ve bu da bizi endişelendiriyordu. Bu yenilikler karşısında gerekli adımları atıp, uygulamaya başlayınca SKDM’yi bir fırsata çevirebileceğimizi ve de büyüme ve iyileştirme için bir fırsat olduğunu fark ettik.


Zaten sonsuz kez geri dönüştürülebilen, sürdürülebilir bir ambalaj üretiyoruz. Şimdi ise daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru bir adım daha atmış oluyoruz.


Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page