top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Yeni Yıl, Yeni Umutlar

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2021

Şüphesiz bu yıl Covid 19’un yılıydı. Hiçbir ayrım gözetmeden tüm dünyayı etkiledi. Genci, yaşlısı, sağlıklısı, hastası, büyük işletmesi, küçük işletmesi, gelişmiş ülkesi, gelişmekte olan ülkesi demeden herkesi darma duman etti. Muhtemelen de dünyamıza uzun zamandır karşılaştığı en büyük krizlerden birini yaşattı. Şu anda ilk döneme göre daha bilgili ve donanımlı olsak da, 2021'de de hala Covid 19 ile uğraşacağız gibi görünüyor.



2020 Ocak ayında virüs haberleri gelmeye ilk başladığında, bunun Çin'de keşfedilen yeni bir hastalıktan ibaret olduğunu düşünmüştüm. Endişelenmeye gerek yoktu çünkü bizden çok uzaktaydı. Hatta Şubat ayında iş için Almanya'ya gittiğimde, havaalanında neden birçok kişinin yüz maskesi taktığını merak etmiştim. Tabi o zaman kendimin de kısa bir süre sonra her gün maske takacağımdan habersizdim. Virüs, kısa süre içinde, her tarafa yayılınca panik başladı. Maskeler, el dezenfektanları, üretimde yeni uygulamalar, karantinalar, mesai saati değişiklikleri vb. Neredeyse her hafta yeni bir uygulama öğreniyor ve bunlara da sıkı bir şekilde uymaya çalışıyorduk. Çalışan bir üretim hattında bu tarz değişiklikler yapmanın ne kadar zor olduğunu bir bilseniz…

Covid 19 ortadan kalkmadı ama hepimizin duruma biraz daha hakim olduğunu hissediyorum. Yaptıklarımız ve bu deneyimde öğrendiklerimiz gelecekte yeni salgınlara karşı bizi korumakta çok faydalı olacaktır. Benim bireysel olarak aldığım en büyük ders panik olmamak. Belki de verebileceğiniz en kötü tepkilerden biridir panik. Etrafınızdakileri de panik etmekle kalmayıp, sizi karar veremeyeceğiniz bir döngüye sokar. Sakin kalmak, yetkilileri dinlemek, bir plan yapmak ve bu planı uygulamak yapabileceğiniz en iyi şeydir.



Öğrendiğim ikinci şey ise hem yaratıcı hem de esnek olmak. Eminim ki hepimizin alışık olduğu bir iş yapma şekli var. Ancak hala iş yapmaya devam etmek istiyorsak bunu değiştirmek gerekebilir. Bunun en güzel örneklerini restoranlarda gördük. Paket servisten, özel menülere, gel al uygulamalarına kadar bir çok değişiklik yapıp çalışmalarını sürdürdüler. Teneke kutu üreten bir ambalaj tedarikçisi olarak, birçok ürünün kesintisiz biçimde karşılanmaya devam etmesinde önemli bir paya sahibiz. Bizim için bu sürece uyum sağlamak bir tercihten çok bir zorunluluk. Bunun getirdiği sorumluluğun da farkında olup üzerimize düşen görevi yapmaya çalışıyoruz.

Gerçekçi bir planlama ve iş yapışımıza getirdiğimiz yenilikler ile bunları gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Bu sayede hem ayakta kaldık hem yıl sonu hedeflerimize ulaşmayı başardık hem de kontrolde olduğumuz duygusuyla özgüvenimizi arttırdık. Bu yıl da aynısını yapacağız.



Tabi, sağlık olmadan her şey önemsiz hale geliyor. Bu sene bunun en iyi kanıtı oldu. Öncelikle, maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat ederek, kendizi ve çevrenizdekileri koruyun. Sonra diğer konulara bakarsınız.

Sağlıklı bir yıl geçirmeniz dileğiyle.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page