Müşterilerin ürününüzü tercih etmesinde ambalajın yeri süphesiz çok büyük. Ancak ürünü satın alabilmeleri için önce onu rafta farketmeleri gerekiyor. Bu farklılaşmayı yaratmak için teneke kutunuzun tasarımı ve onun üzerine uygulanmış olan lak çok önemli bir rol oynuyor. Peki kaç çeşit lak kullanabildiğimize bir bakalım.
Teneke levhalar kutu haline gelmeden önce, üzerinde renkli bir baskı olsun ya da olmasın, laklanırlar. Bizim kendi sektörümüzde lak dediğimiz bu malzemeye vernik denildiğini de duyabilirsiniz. Önceleri sadece parlak lak varken, şimdi teknolojinin de ilerlemesiyle beraber değişik laklar mevcut hale geldi.
Parlak lak herkesin bildiği, genelde teneke kutuların üzerinde olan laktır. Belki de metal denildiğinde akla parlak ve ışığı yansıtan bir yüzey geldiği için, metal ambalajda beklenti de parlak olması yönündedir. Parlak lak, ışığı yansıtarak temiz ve canlı bir görünüm sağlarken, güzel renk kontrastı alınmasına da imkan tanır. Sert ve kuvvetli bir lak olduğu için kolay çizilmez. Çizildiğindeyse çizikler genelde kendini belli eder. Basılan renklere göre de parmak izi gösterebilir.
Parlaktan sonra en çok tercih edilen lak ise mat laktır. Renkleri biraz daha soluklaştırarak daha sofistike ve şık bir görünüş sağlar. Aynı zamanda yumuşak bir doku oluşturarak dokunuşa da hitap eder. Lüks bir intiba bıraktığı için daha çok üst segment ürünler için tercih edilir. Nispeten kolay çizilse de çoğu çiziği saklayabilir.
Bazen de müşteriler iki değişik lak uygulamasını aynı tasarımda bir arada görmek ister. Biz buna parsiyel laklama deriz. Genelde parlak veya mat laklardan birisi yoğun olarak kullanılırken, diğer lak daha az kullanılıp, uygulandığı detaylara dikkat çekilir. Bu tip laklama iki uygulamanın da artılarını ve eksilerini beraberinde getireceğinden, öncesinde biraz teneke kutu deneyimi olmasını tavsiye ederiz.
Bunların dışında çok daha az kullanılan birçok lak vardır. Bazılarından bahsetmem gerekirse, çatlak ve parlak bir görünüm veren çatlak lak, kadifemsi bir doku ve mat bir görünüm veren yumuşak dokunuşlu lak ve hafif simli bir görüntüsü olan fildişi lak diyebilirim.
Son olarak da teneke tepsilerimizde kullandığımız “slip stop” adında bir uygulamamız var. Bu uygulama tepsilerimize değişik bir görsellikten çok üzerindeki ürünlerin kaymasını önleyici bir özellik katıyor. Bu uygulamayı yaptığımız tepsilerimiz genellikle de horeca olarak adlandırılan yemek servisi endüstrisinin çok hoşuna gidiyor.
Hangi lakın kullanılıcağı tasarım sürecinin bir parçasıdır. Burada sadece basılacak görsel değil, aynı zamanda pazar ve müşterinin de iyi bilinmesi gerekir. Başarılı bir teneke kutu projesi için biz her zaman grafik tasarımcılarla çalışılması gerektiğini söyleriz. Hele bir de bu tasarımcının ofset baskı ve teneke kutu deneyimi varsa, ortaya çok güzel bir teneke kutu çıkacağından emin olabilirsiniz.
Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.
Comments