top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Bir Teneke Kutu Üreticisinin Günlükleri: Teksan Metal Ambalaj Ekibinin Bir Günü

Her günün bir önceki günden farklı ama yaratıcılık, hassasiyet ve işbirliğinin vazgeçilmez olduğu Teksan Teneke Kutu’ya hoş geldiniz. Ben Gökhan bugün sizinle beraber bir aile işletmesi olan teneke kutu üretim tesisimizin günlük süreçlerine bakacağız. Sabahın ilk ışıklarıyla baskı tesisimizin içinden geçip, öğleden sonra kutu üretim süreçlerimizin ritmik uğuldamasını dinleyeceğiz. Son olarak da bütün operasyonun stratejik kalbi olan ofisimize uğrayacağız.


Duvarda asılı saat

Güneş doğmaya başladığı sırada baskı tesisimizde de ilk hareketlenmeler başlıyor. Ustalarımız makineleri çalıştırmaya başlarken, erken saatlerde gelen ham madde  kamyonlardan indirilip, depoda yerlerine konuluyor. Baskı üretim müdürümüz tasarımların metal üzerinde neredeyse sanata dönüştüğü bu akışın liderliğini yapıyor. Mürekkep seçimi, makine ayarları ve ortam koşulları gibi baskı kalitesini etkileyecek birçok konu var. İstenilen sonucun alınması ve öğleden sonra uğrayacağımız kutu üretim bölümünde pürüz yaşanmaması  için tam burada yaratıcık ve hassasiyetle çalışılması şart.

Öğleden sonra baskı tesisimizden kutuların üretildiği alana doğru yavaşca geçiyoruz. Pres, kapatma, makas ve kenet gibi birçok makine, görselleri basılmış teneke levhaları adeta minik bir sanat eserine çevirmek için vargüçleriyle çalışıyorlar. Ustalarımız ise bir “jamming session” gibi makinelerinde ayrı ayrı parçaları işliyorlar. Bu parçalar sonunda bir orkestra ahengiyle biraraya geliyor.

Kutu üretiminde her şeyin bir saat gibi tıkır tıkır işlediğini gördükten sonra ofisimize gidiyoruz. Burası bütün kararların alındığı, ham madde alımlarının organize edildiği, eleman girişlerinin yapıldığı, müşteri siparişlerinin birinci sınıf muamele gördüğü ve bütün akışların biraraya geldiği yer. Burada günde birkaç kez yaptığımız planlama ve koordinasyon görüşmeleri herhalde düzenimizi sağlayan en önemli etkenlerden biri.


Elele vermiş dört kişi

Koordinasyon görüşmeleri demişken belki de turumuza bir ara verip takım çalışmasından bahsetmemiz gerekiyor. Makineler ve onları çalıştıran insanların bir ahenk içerisinde olmaları çok önemli. İşte takım çalışması ve işbirliği buna deniliyor. Bu ahenk bizi bir arada tutuyor. Yıllar içerisinde, hiçbir projenin kolay olmadığını ve üretilen her kutunun hikayesinde, üstesinden gelinen birçok zorluk olduğunu öğrendik. O yüzden gördüğünüz her kutu çözüme kavuşturulmuş problemlerin bir göstergesi.

Sadece bugün değil, her günümüz aşağı yukarı benzer problemler ve zorluklarla geçiyor ve genelde yaratıcılık, titizlik ve işbirliğiyle dolu oluyor. Geleceğe doğru ilerlerken omuzlarımızda ustalığın, özverinin ve metal ambalajın gelişimine katkıda bulunmanın sorumluluğunu hissediyoruz. Bugün bize katıldığınız için teşekkür ederiz. Tekrar görüşmek üzere.

Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page