Teneke kutuların da bir parçası olduğu metal ambalajlar sonsuz kez geri dönüştürülebilen ve tüm dünyada en çok kullanılan ambalaj çeşitlerinden biridir. Dünya ambalaj talebinin %12’sini oluşturan metal, dünyanın da en çok geri dönüşümü yapılan ambalaj malzemesidir. Sadece teneke kutular bile Avrupa’da %85’in üzerinde geri dönüşüm oranına sahiptir. Bu kutuların her biri kullanıldıktan sonra tekrar ekonomiye kazandırıldığı için teneke ambalaj atık miktarını azaltmakta önemli bir rol oynamaktadır. Bu yazımda sizlere teneke kutunun geri dönüşümünün büyüleyici sürecini adım adım anlatacağım.
Toplama
Geri dönüşüm düzgün ayırma ve toplama ile başlıyor. Bu yüzden ambalaj atığının kaynakta, yani tüketicinin ürünü kullandığı noktada doğru bir şekilde ayrılması çok önemli. Birçok belediye ve yerel yönetimin bu konuda destek olmak ve ambalajın atık sahalarına gitmesini önlemek için geri dönüşüm programları var.
Ayırma
Toplanan metal ambalaj atıkları geri dönüşüm işleme tesisine ulaştıktan sonra konveyör bantların üzerine dökülür. Teneke kutuların manyetik özelliği onların bu noktada alüminyum ambalajlardan ayrılmasını kolaylaştırır. Konveyör bantların üzerine kuvvetli mıknatıslar yerleştirilerek, teneke kutuların geri kalan atıklardan çok hassas bir şekilde ayrılmaları sağlanır.
Sıkıştırma ve Balyalama
Teneke kutular ayrılıp, toplandıktan sonra, çelik üretim tesisine gönderilirler. Ancak öncesinde özel makineler sayesinde sıkıştırılan teneke atıkları, balya adı verilen büyük bloklar haline getirilirler. Bu büyük balyalar taşıma ve işlemeyi kolaylaştırırken, verimliliği de arttırır.
Eritme
Teneke kutu balyaları çelik tesisine getirilir ve de ocaklarda 1700 °C’de, 20 dakika boyunca eriyik demirle karıştırılıp, oksijen üflenerek yeni çeliğe dönüştürülür.
Döküm
Yeni çelik sıvı olarak üretildikten sonra kalıplara dökülerek slablar haline getirilir. Slablardan da yassı sıcak ürün olan bobinler üretilir. Sonra birkaç işlemden daha geçerek teneke levha gibi soğuk ve kaplamalı ürünler elde edilir.
Yeni Teneke Kutu Üretimi
Eski teneke kutular miktar ve kalitelerinde hiçbir kayıp yaşamadan yeni teneke levhalara dönüştürüldükten sonra, kutu üretimi için metal ambalaj üreticilerine sevk edilir. Dolayısıyla, bugün kullandığımız levhaların daha önce bizim tesisimizde üretilmiş teneke kutulardan yapılmış olma ihtimali de bayağı yüksek.
Teneke kutuları geri dönüştürmek bize hem değerli doğal kaynakların ve enerjinin tasarrufunu hem de atık miktarının azaltılmasını sağlar. Geri dönüşüm zincirinin en başındaki parça olan biz tüketicilerin teneke kutuları çöpe atmak yerine toplamamız bütün sürecin en önemli kısmıdır. Geri dönüşüm oranlarının yükselmesi, sıfır malzemenin tüketiminin azalması ve daha az madencilik ve çıkarma faaliyeti anlamına geliyor. O yüzden siz de bugünden başlayıp, üzerinize düşeni yapın. Unutmayın, damlaya damla göl olur!
Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.
Kommentare