top of page

BLOG

Ara
  • Gökhan Aktaş

Teneke kutu fiyatları nasıl hesaplanır?

Dekoratif teneke kutular, markalaşmak isteyen firmaların çokca kullandıkları kaliteli ve lüks bir ambalaj türüdür. Birçok değişik şekil ve ebatta üretilirler ve genelde de sipariş adetleri diğer ambalajlara göre daha düşüktür. Buna rağmen bir dekoratif teneke kutu üreticisi olarak bize gelen her talep için ayrı ayrı hesap yapıp, teklif hazırlarız. Bu hesabı hergün birkaç kere yapıyor olsak da, fiyata dahil olan çok sayıdaki faktörü hesaplamak biraz zaman alır. Gelin şimdi ana maliyet kalemleriyle başlayalım.


Dekoratif teneke kutu teklifi hazırlayan bir kişi.

Maliyetin en büyük kalemi ana ham madde olan teneke levhadır. Biz firma olarak Türkiye’de üretilen birinci kalite teneke levhalar ile üretim yapıyoruz ve fiyat/mukavemet dengesini en iyi sağlayan kalınlığı kullanıyoruz. Ancak teneke levha fiyatı küresel olarak ABD doları üzerinden fiyatlanıyor. Değişik bölgelerde kur veya ticaret kısıtları sebebiyle bazı farklar oluşsa da, fiyat bir noktada kendini dengeliyor.

Bununla beraber dekoratif teneke kutular sipariş üzerine üretilip, herhangi bir standardı olmadığı için, üretim süreçleri kutudan kutuya büyük farklılıklar gösterebiliyor. Mesela yuvarlak bir bal kutusu hem hızlı üretilip hem de daha az işlem gördüğünden daha az bir işçilik maliyetine sahip oluyor ve kutunun fiyatı düşüyor.

Buna ek olarak, baskı ve kabartma gibi tasarım öğelerinin de maliyete etkisi oluyor. Eğer kabartma istenirse, kutu üretimine ek bir süreç olduğundan maliyet yükseliyor. Kutunun baskılı olması ve baskının kaç renk olduğu da baskı maliyetleri açısından fiyata etki ediyor.



Teksan dekoratif teneke kutu ofset baskı makinesi.


Bu üç madde kutunun ana maliyet kalemlerini oluşturuyor. Bunun dışında düşünülmesi gereken ve projeden projeye farklılık gösteren faktörler var. Bunlardan biri sipariş adedi. Bu adet yükseldikçe, ölçek ekonomisi sebebiyle maliyet de düşüyor. Özellikle de minimum adetlerdeki siparişler, başlangıç maliyetlerinin adede kolayca dağıtılamaması sebebiyle yüksek maliyetli oluyor.

Kutunun şekli ve büyüklüğü de her projede farklılık gösteren maliyetlerden biri oluyor. Örneğin yuvarlak kutuların üretiminde daha çok malzeme kullanıldığı için malzeme maliyeti diğer kutulara göre artıyor. Aynı zamanda yuvarlak kutular koli veya palette daha çok boşluk bıraktığı için ambalaj ve nakliye maliyetlerini de yükseltiyor.

Bazı projelerde ise o işe özel başlangıç maliyetleri oluşuyor. Örneğin, bazı müşteriler farklı bir şekil veya ebatta teneke kutu istiyor. Bunun için yeni kalıplar yapmamız gerekiyor. Yüksek kalıp maliyetlerini karşılayabilmek için yeni kalıp yapımı genelde yüksek adetli projelerde gündeme geliyor. Tasarımın bir parçası olan kabartma ve çökertme işlemlerinde de o tasarıma özel kalıplar yapılması gerekiyor. Baskılı kutularda da aynı şekilde basılacak her renk için özel olarak baskı kalıbı yapılıyor.

Bu yüzden bizden bir teklif istendiğinde verdiğimiz hizmetin ve ürünün kalitesine uygun ve adil olan fiyatı belirleyebilmek için bütün faktörleri teker teker gözden geçirip hesap yapıyoruz. Hata yapmamak için sorulduğu an fiyat vermekten imtina ediyoruz. Artık siz de dekoratif teneke kutuların maliyet kalemlerini bildiğinize göre, aldığınız teklifleri kutu ve hizmet kalitesinden feragat etmeden daha bilinçli değerlendirebileceksiniz diye umuyorum.

Eğer bu paylaşımı beğendiyseniz, lütfen beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayın. Eğer yazmamızı istediğiniz konular da olursa, lütfen info@teksanteneke.com adresine e-posta atarak bize haber verin.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page